De anul acesta, ne-am extins profilul sporturilor extreme, astfel ca organizam tabere de surf pe tinutul portughez, la Oceanul Atlantic.
Deoarece consideram ca putem adapta aceste sporturi atat adultilor cat si copiilor, tinem sa precizam insa ca pentru participarea in cadrul unor astfel de tabere este strigent ncesar sa aveti cateva notiuni elementare : inot, spirit de echipa si apti la efort.
În cazul copiilor, acestia trebuie sa aiba vârsta minima de 5 ani.
Orice participant, pentru a putea practica sporturile extreme în cadrul taberelor noastre, trebuie sa ia la cunostiinta si sa îsi dea acordul în scris ca stie ce risc îsi asuma prin practicarea acestui sport. (Declaratia pe propria raspundere privind practicarea sporturilor extreme).
PROGRAMUL UNEI ZILE ÎN TABARA
07,30 – 08,00 – trezirea esalonata a participantilor, pregatirea pt. micul dejun
08,30 – 09,30 – încalzirea pentru activitatea de wakeboarding (exerci?ii de stretching, alergare etc.)
09,30 – 10,30 – mic dejun
10,45 – 12,45 – activitate Cable Wakeboarding
12,45 – 13,00 – pregatirea pentru masa
13,00 – 14,00 – prînz
14,00 – 15,00 – somn/siesta
15,30 – 18,30 – activitate de wakeboarding, activitati sportive, activitati de relaxare (sauna, Jacuzzi), jocuri (baschet, volei, futsball, ping-pong etc.)
18,30 – 19,00 – dus
19,00 – 20,00 – cina
20,00 – 21,00 (22,00) – Program de seara
CE ESTE SURF-UL?
Wakeboarding-ul este cel mai nou sport de apa din familia sporturilor practicate prin tractarea de catre o barca, familie din care mai fac parte schiul nautic, barefooting-ul si kneeboarding-ul. Este probabil si cel mai complex dintre ele.
ELEMENTE
Asa cum nici noi nu mai putem inventa roata, wakeboarding-ul fiind un sport mai nou, a fost creat printr-o combinare a mai multor tehnici si elemente regasite la alte 3 sporturi mai vechi: schi nautic – a împrumutat principiul de deplasare, practicantul fiind tras de o barca cu motor; snowboarding – foloseste o placa numita wakeboard asemanatoare snowboard-ului; surfing – a împrumutat tehnici de manevrare a wakeboard-ului întâlnite în surfing.
DATE TEHNICE
Viteza de deplasare necesara în wakeboarding este de aproximativ 20-30 km/h, mai mica decât în schiul nautic sau în barefooting deoarece suprafata de contact dintre wakeboard si apa este mai mare si astfel are o flotabilitate mai mare la viteze mai mici
ECHIPAMENT
În dotarea oricarui participant, indiferent de nivel, echipamentul este format din : vesta de salvare, casca de protectie si placa de wakeboard (legaturi + placa). În functie de conditiile meteo, la echipament, se adauga, pe vreme rece, neoprenul.
PRIMII PASI PE CARE TREBUIE SA-I FACI?
• Cursantul trebuie sa stie sa înoate. Înainte de începerea cursurilor trebuie sa completeze un formular de raspundere civila prin care îsi asuma responsabilitatea asupra faptelor sale si asupra consecintelor ce pot surveni în cazul eventualelor cazaturi
• Prima etapa consta în partea teoretica predata de un instructor
• A doua etapa presupune proba practica pe apa, dupa ce cursantul a asimilat pasii din partea teoretica.
• Primul tur dureaza cca 15 minute, pâna cursantul începe sa deprinda notiunile elementare de practicare a wakeboarding-ului.
• In cazul în care a reusit sa se ridice pe placa si sa pastreze o constanta, urmeaza alte trei-patru ture (10 minute fiecare) pentru a întelege cum poate aluneca pe apa si pentru a învata sa-si mentina echilibrul.